Základy psychoonkologie pro profesionály

Psychoonkologie je relativně mladý vědecký obor, který vznikl v sedmdesátých letech 20. století, a to v návaznosti na rychle se rozvíjející možnosti onkologické léčby. Otázka, která stála na počátku jeho vzniku, zněla: „Kdo se stará o pacientovu mysl, když léčíme jeho tělo?“ To je otázka, která pravděpodobně doznívá i dnes.

Onkologická onemocnění se v naší populaci vyskytují čím dál častěji. S pokrokem vědy jsme zároveň schopni u čím dál většího počtu lidí nemoc účinně léčit. Nebo alespoň pomáhat při dlouhodobém zvládání jejích náročnějších forem. Soustředěné úsilí odborníků celého světa pomáhá objevovat nové formy léčby a způsoby mírnění jejích vedlejších účinků. To vše, co se děje při nemoci a léčbě s tělem, však člověk také určitým způsobem prožívá. Dotýká se ho to a ovlivňuje kvalitu jeho života. Ale nejen jeho, má to nezanedbatelný vliv jak na životy jeho nejbližších, tak i pomáhajících profesionálů (Psychoonkologie, M.Pospíchal, 2024).

Níže naleznete další možnosti, kurzy a zdroje k tématu psychoonkologie:
  • Základní přehled o oboru psychoonkologie s řadou praktických doporučení: Psychoonkologie (M.Pospíchal, 2024).
  • Semestrální výuka psychoonkologie probíhá na Univerzitě Karlově v Praze, a to na katedře psychologie. Je určena pro studenty psychologie, ale i dalších oborů vyučovaných ostatních fakultách Univerzity Karlovy.
  • Jednodenní kurz psychoonkologie na Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví (ZDE). Termínové bývá během února.
  • Pokud máte zájem o individuální jednodenní kurz k tématu psychoonkologie pro Vaši organizaci, nebo jen o dvouhodinou přednášku, prosím kontaktujte nás.
  • Přehled mnoha užitečných psychoonkologických a s psychikou souvisejících témat pro odborníky naleznete ZDE
  • Mezinárodní psychoonkologická společnost https://www.ipos-society.org/
  • Rozsáhlou publikace pokrývající komplexní přehled současných psychoonkologických poznatků od kolektivu zahraničních autorů (OxfordAcademic) naleznete ZDE